Flowchart-modulet

23-03-2023

Flowchart-modulet giver dig mulighed for at præsentere målrettet indhold afhængigt af de valg brugeren tager. Indholdet struktureres i et beslutningstræ med en række valgmuligheder og resultatet kan kombineres på flere måder. Derudover eksisterer en række avancerede funktionaliteter, som du kan læse mere om i artiklen.

Hvad er et flowchart?

Et flowchart - eller på dansk et beslutningstræ - gør det muligt at præsentere målrettet indhold ud fra en række spørgsmål, som brugeren svarer på. Flowcharts kan benyttes i mange sammenhænge, og ses ofte med afsæt i spørgsmål om eksempelvis helbred, livssituation eller interesser.

I et flowchart gennemgår brugeren det såkaldte flow som består af en række trin. Brugerrejsen tilpasses de afgivne svar, og på denne måde bliver brugeren ledt til indhold der er specifikt relevant for dem. Det kunne eksempelvis være handlingsanvisende råd eller links til relevante indholdssider på din hjemmeside. Flowchartet gør det således muligt at nedbryde kompleks eller ekspansiv information i målrettede, letforståelige bidder.

Godt at vide

  • Hvis dit flow er meget komplekst, så er det en god ide at tegne flowet først, så du har et visuelt overblik over den rejse du skal til at opbygge i modulet
  • Du behøver ikke oprette et element per svar hvis man skal kunne nå det samme svar på flere måder. Du kan forbinde flere elementer til det samme svar, og hver forbindelse kan også have sin egen titel

Avancerede muligheder: Kombinerede resultater

En af de avancerede muligheder i flowchartet er at lave kombinerede resultater. I hvert element kan du oprette supplerende spørgsmål eller svarmuligheder, og du kan vælge om brugeren blot skal krydse de relevante besvarelser af, eller om de kun skal vælge ét svar. Derudover kan du få flowchartet til at opsamle disse supplerende informationer og vise de sammenfattede resultater. 'Spørgsmål' i denne sammenhæng betyder ikke nødvendigvis spørgende sætninger, men du kan tilgå det blot som supplement til det overordnede flow du har opsat. 

  1. Du kan oprette, redigere, flytte rundt i og slette spørgsmålene.
  2. Du kan også redigere i spørgsmålene ved at dobbeltklikke på dem. I dette redigeringsvindue kan du ændre spørgsmålets overskrift, beskrivelse og den resultattekst der afgives ved afkrydsing/valg af spørgsmålet.
  3. Grundlæggende bliver spørgsmålene opslået med tjekbokse hvor brugeren kan vælge som mange som vedkommende vil, men du kan også opstille spørgsmålene som radioknapper, hvor brugeren kun kan vælge ét spørgsmål. Derudover kan du vælge om elementet skal vise de samlede resultater fra dette og/eller tidligere spørgsmål. Det vil altså sige, at du kun behøver at afkrydse feltet "Show chosen result texts" i det element, hvor du gerne vil vise disse resultater, også selvom dét element ikke nødvendigvis selv indeholder supplerende spørgsmål. Det er oplagt at vise de opsamlede resultattekster i det sidste og afsluttende element, hvor brugeren så både ser resultatet af selve brugerrejsen gennem flowet, og sammensætningen af deres besvarelser af de supplerende spørgsmål undervejs.
  4. Du kan give spørgsmålet en titel eller en overskrift. Du kan også se det som spørgsmålets navn. Det er denne titel som brugeren ser i flowchartet.
  5. Du kan give spørgsmålet en beskrivende eller uddybende tekst, som kan sætte spørgsmålet i kontekst. Dette giver god mening hvis du har flere spørgsmål der minder om hinanden, for at sikre at brugeren får skræddersyet de bedst passende resultater.
  6. Du kan definere resultatet af, at brugeren afkrydser det givne spørgsmål. Det er denne tekst du kan vælge at opsamle fx til sidst i flowet, som beskrevet i punkt 3.

Avancerede muligheder: Analytics

I Analytics-fanen har du mulighed for at få et overblik over statistikken for dit flowchart. Du kan inden for en valgt tidsperiode se hvor mange gange hver svarmulighed i hvert element er blevet valgt. Det kan give dig en indikation om efterspørgsel for specifikke emner og lignende.

How-to

Hvis du gerne vil se en hands-on gennemgang af, hvordan du grundlæggende opsætter et flowchart, kan du tjekke denne video ud.

I denne artikel

  • Gennemgang af de to primære funktionaliteter i flowchart-modulet: elementer og forbindelser
  • Introduktion til de avancerede muligheder i modulet: kombinerede resultater og analytics