Tilgængelighed i GoBasic: Sidetjek

15-09-2023

I denne artikel gennemgår vi GoBasics Sidetjek, som er en feature, der kan hjælpe dig med at sikre, at dit indhold er tilgængeligt og overskueligt. Flere af funktionerne i GoBasics Sidetjek minder om vores Analytics-redskaber. Forskellen er blot, at Analytics er målrettet hele dit site, mens Sidetjekket benyttes på den enkelte side du arbejder i.

Hvad er GoBasics sidetjek?

Sidetjek er en feature, du kan tilgå på den side du arbejder på i GoBasic, om det er en almindelig indholdsside, en arkivside, eller en tredje sidetype. Sidetjek-fanen finder du efter indstillingerne i toppen af siden.

  Billedet viser rækken af funktioner som Sidetjekket omfatter.

I denne fane kan du se en række af knapper: Alt-tekster, Døde links, Rækkefølge af overskrifter, GDPR-problemer, Analytics, og Lixtæller.

Alt-tekster

Alt-tekst - eller alternativ tekst - beskriver formålet og indholdet af billeder på siden. Denne tekst bliver oplæst af skærmlæseren, og hjælper besøgende med synshandicap til at følge med i også det visuelle indhold på en side. 

Dette tjek gør dig opmærksom på billeder, der ikke har alt-tekst, og som ikke er markeret som dekorative billeder. Dekorative billeder tjener ikke noget betydningsmæssigt formål for indholdet på siden, og behøver derfor ikke alt-tekst, men pas på med bare at markere alle billeder som dekorative som den lette løsning.

Døde links

Denne funktion tjekker siden for links, der af en eller anden grund ikke virker (længere), eller som kan være begrænset af ekstern beskyttelse, fx Cloudflare, og som vores link-tjekker derfor ikke kan analysere.

Rækkefølge af overskrifter

Denne funktion tjekker, om indholdet overholder reglerne for overskriftrækkefølge. Vi oplever, at nyere eller uerfarne redaktører bestemmer overskrift-type baseret på størrelsen af fonten, og uden at medtænke kronologien (e.g. “jeg vil bruge en stor overskrift her, så derfor formaterer jeg den som en H2”, “dette er et lille afsnit, så derfor ser H4 pænere ud, fordi skriften ikke er så stor”) - men rækkefølgen trumfer altså æstetikken i denne kontekst. Det er også værd at huske på, at font og skriftstørrelser bliver tænkt med i designprocessen, så de vil typisk have den størrelse som passer til det udtryk, som sitet vil formidle.

GDPR-problemer

Denne funktion scanner siden for person- og telefonnumre, og mailadresser. Dét, at den viser resultater betyder ikke nødvendigvis at disse er fejl eller sikkerhedsbrister eller lignende, det er lige så meget for overblikkets skyld. 

Du kan læse mere om alle de forskellige regler for databeskyttelse på Datatilsynets hjemmeside.

Find reglerne her: https://www.datatilsynet.dk/hvad-siger-reglerne

Analytics

Analytics-funktionen minder om en mere simplistisk udgave af den funktion, du kan tilgå i Analytics-panelet i venstre side af skærmen. Den registrerer besøgende og visninger på siden, og hvilken internetbrowser de har tilgået siden via. Her har du så mulighed for at afgrænse statistikken til specifikke perioder, fx en periode hvor I har kørt en kampagne, eller hvor I har oprettet et nyt område på jeres site, og gerne vil undersøge om brugerne rent faktisk lægger mærke til det.

Lixtæller

Lixtælleren beregner læsbarhedsindekset for indholdet på siden. Jo højere tallet er, desto lavere er læsbarheden. Et lavt lixtal betyder ikke nødvendigvis, at indholdet er let at læse, fordi udregningen ikke tager faktorer som sætningsstruktur og læserens baggrundsviden in mente.

I denne artikel...

  • Hvilke funktioner omfatter Sidetjek?